Soorten vochtoverlast

Wanneer er sprake is van vocht in huis kan deze zich op verschillende manieren manifesteren. We onderscheiden dan ook diverse soorten vochtoverlast, namelijk:

  • Overlast door schimmelvorming
  • Het optreden van condensatie
  • Een mogelijke lekkage
  • Optrekkend vocht vanuit de fundering
  • Doorslaand vocht door de gevel van de woning

Het feit dat vocht zich op diverse manieren kan manifesteren in je woning zorgt er logischerwijs eveneens voor dat er diverse oplossingen voor bestaan. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om je gevel te impregneren, maar ook het injecteren van muren is een mogelijkheid evenals het aankopen van een speciaal middel om schimmelvorming tegen te gaan. Wij lichten de verschillende soorten vochtoverlast nog graag even toe.

Vorming van schimmel

In verschillende situaties zal je merken dat vocht zich zal uiten onder de vorm van schimmel. Wanneer een dergelijke schimmel slechts op één enkele plaats voorkomt is dat geen probleem, maar wanneer deze zich weet te verspreiden doorheen je woning is dat vaak iets helemaal anders. Daar waar enkelvoudige schimmelvorming zeer eenvoudig zelf kan worden opgelost geldt dat niet voor schimmel die zich op meerdere locaties heeft gehecht. In dat geval is het dan ook altijd aan te raden om een beroep te doen op een professioneel bedrijf.

Condensatie

Eén van de eenvoudigst op te lossen vormen van vochtoverlast is condensatie. Wanneer we een douche nemen zien we vaak dat er heel wat vocht in de badkamer blijft hangen. Dit vocht manifesteert zich niet alleen op de ramen, maar ook op het plafond. Condensatie kan evenwel verholpen worden door een raam open te zetten en / of ventilatieroosters te voorzien. Beide oplossingen zijn zeer voordelig waardoor ze werkelijk door iedereen toegepast kunnen worden.

Lekkage

Wanneer er sprake is van lekkage wordt er doorgaans altijd voor gekozen om een beroep te doen op een loodgieter. Deze zal in eerste instantie de plaats van het lek moeten vaststellen waarna er naar een oplossing zal worden gezocht. Het herstellen van een lekkage kan een vervelende taak zijn die heel wat overlast met zich mee kan brengen.

Optrekkend en doorslaand vocht

De gevolgen van optrekkend en doorslaand vocht laten zich doorgaans al snel voelen. Voor beide vormen van vochtproblemen bestaat er gelukkig wel een constructieve oplossing. Het injecteren van de muren zorgt er bijvoorbeeld voor dat optrekkend vocht geen kans meer maakt terwijl doorslaand vocht kan worden verholpen door de gevel te impregneren. Daar waar impregneren kan gebeuren tegen een zeer lage kostprijs ligt het prijskaartje bij injecteren een behoorlijk stuk hoger. Hier dien je dan ook altijd rekening mee te houden.

Wat kost een vochtbestrijder precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.