Impregneren

In een niet onaanzienlijk aantal gevallen worden vochtproblemen veroorzaakt door doorslaand vocht. Dit is zoals de naam reeds laat vermoeden letterlijk vocht dat door de gevel heen slaat. Je gevel impregneren zorgt er voor dat dit niet meer kan voorkomen. Impregneren wordt dan ook vaak toegepast op buitenmuren waarbij sprake is van veel vocht. Let op, wanneer er geen sprake is van doorslaand vocht (dus vocht van buitenaf), maar van optrekkend vocht helpt impregneren niet. In dat geval zal er gebruik gemaakt moeten worden van een ander type vochtbestrijding.

Wat is impregneren precies?

Wanneer er voor wordt gekozen om een muur of bepaald materiaal te impregneren wil dit eigenlijk zeggen dat het impregneermiddel tot in de stenen of het hout wordt gebracht. Het impregneermiddel zorgt er voor dat de zogenaamde poriën (kleine openingen) die zich in de muren bevinden worden afgesloten. Op deze manier wordt voorkomen dat het vocht zich nog een weg naar binnen kan banen. Het impregneren van een gevel brengt diverse interessante voordelen met zich mee die we graag even voor jou op een rijtje zetten:

 

  • De gevel beschikt over een waterafstotende werking.
  • De muur is meteen schimmelwerend, grotendeels omdat er aldus geen vocht meer naar binnen komt.
  • Een geïmpregneerde gevel of muur heeft een brandvertragend effect.
  • Het impregneermiddel zorgt voor een bescherming tegen aantasting door zure regen.
  • Het impregneermiddel realiseert een extra laagje op de buitenmuur. Deze zorgt er voor dat mogelijke bekladding zoals graffiti eveneens zeer eenvoudig kan worden verwijderd.

Hoeveel kost impregneren?

Van alle mogelijkheden op vlak van vochtbestrijding is een gevel impregneren één van de meest voordelige opties op de markt. Bovendien zijn er aan het impregneren van een gevel ook alleen maar voordelen verbonden. In principe kan je voor impregneren rekening houden met een kostenplaatje van ongeveer 6,50 euro per vierkante meter. Dit is uiteraard slechts een richtprijs. Het uiteindelijke prijskaartje kan zowel iets hoger als iets lager uitvallen.

Zelf je gevel impregneren?

Om te besparen op het kostenplaatje van een gevel impregneren kiezen steeds meer mensen er voor om deze werken zelf uit te voeren. Wanneer je het impregneren van je gevel zelf wenst uit te voeren zijn er in ieder geval een aantal zaken waar je rekening mee zal willen houden, namelijk:

  • De gevel dient voor het impregneren goed te worden schoongemaakt. Een vuile gevel impregneren heeft geen enkele zin.
  • Zorg er voor dat het impregneren alleen wordt uitgevoerd wanneer de voegen nog goed zijn. Een gevel impregneren met voegen die zijn beschadigd is eveneens geen goed idee.
  • Scheuren, barsten of andere gebreken aan de gevel dienen in eerste instantie te worden opgelost vooraleer het impregneren wordt uitgevoerd.
  • Kozijn, ramen en deuren dienen altijd te worden afgeplakt.
  • De werken worden uitgevoerd van boven naar beneden.

Door met bovenstaande rekening te houden is het in principe zonder probleem mogelijk om zelf je gevel te impregneren, al zal je uiteraard wel nog het nodige materiaal moeten kopen.

Wat kost een vochtbestrijder precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij vochtbestrijders in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.